Mesto chce rozdeliť platby za rekonštrukciu Okružnej ul. na dve časti

17.09.2009 Prešov

Vedenie mesta Prešov chce rozdeliť platbu za zrealizované práce na výstavbe prvého mestského okruhu na Okružnej ulici na dve časti.
Podľa primátora mesta Pavla Hagyariho je to jedno z riešení, ako sa vyhnúť dopadom hospodárskej krízy na rozpočet samosprávy.
Prvá etapa výstavby okruhu sa začala 1. apríla 2009 a má byť ukončené v decembri tohto roka. Dodávateľom prác je spoločnosť EUROVIA Cesty, a. s. , Košice, a náklady na tento projekt presiahnu 5,64 milióna eur (170 miliónov Sk).
Hagyari pre TASR uviedol, že o platbách už rokoval s vedením dodávateľskej firmy a tá je pripravená rozdeliť fakturáciu za Okružnú ulicu na dve časti.
\"To znamená, že tento rok by sa zaplatilo asi 2,66 až 2,99 milióna eur (80 - 90 miliónov Sk) a druhá polovica by sa zaplatila z budúceho rozpočtu, kde už budeme približne vedieť, akým spôsobom sa vyvíja štátny rozpočet, teda aj daň z príjmu fyzických osôb a de facto aj naše príjmy, \" konštatoval prešovský primátor. Dodal, že takto bude vedieť mesto nastaviť nové investičné plány na rok 2010. Ak sa podľa neho presunie časť platieb na budúci rok, mestský rozpočet môže byť vyrovnaný a mesto sa zbaví potenciálnych problémov.
Prvý mestský okruh má v konečnom dôsledku výrazne odľahčiť dopravu v centre a na priľahlých uliciach. V rámci rekonštrukcie takmer 950-metrového úseku sa uskutočnili prekládky elektrických a telekomunikačných rozvodov, vodovodných, plynových potrubí a sietí verejného osvetlenia. Zároveň bola vybudovaná protihluková stena, ktorá má chrániť areál strednej školy.
Podľa projektu má na obojsmernú premávku motorových vozidiel slúžiť 7 metrov široká cesta a po oboch stranách ulice bude chodník pre peších. Plynulosť dopravy majú riešiť aj dve svetelné križovatky. Jedna bude situovaná na výjazde z Okružnej na Levočskú ulicu a druhá na spojnici Okružnej s Požiarnickou. Tu bude svetelná signalizácia skoordinovaná s dispečingom hasičskej stanice.
Po ukončení rekonštrukcie sa zaslepia ulice Weberova a Kúpeľná, okrem toho vznikne nové dopravné prepojenie z Okružnej na Tkáčsku ulicu. V priestoroch pred Floriánovou bránou a v blízkosti ZŠ Kúpeľná majú vzniknúť dve menšie zelené oddychové zóny.
Projekt výstavby 1. mestského okruhu má pokračovať ďalšími etapami prác na križovatke Štefánikovej a Hviezdoslavovej ulice.
 

Vyberte región